Dwukolorowe kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis króluje w mojej rodzinie od lat, piekła je moja babcia. Ciasteczka są bardzo kruche, rozpływają się w ustach. Trochę pracochłonne ale warto je upiec, idealne do porannej kawy czy też herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mąki + 1 łyżka
    6 żółtek
    1 kostka masła
    1 opakowanie śmietany 18% - 330 ml
    1 kostka smalcu
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1 łyżka kakao
    Szczypta soli
    Na posypkę: 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 opakowanie cukru waniliowego
    1 białko
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Dwukolorowe kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dwukolorowe kruche ciasteczka 1. 1.Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, wymieszać nożem dokładnie. Następnie dodać schłodzone masło, smalec, cukier, żółtka, szczyptę soli- posiekać wszystkie składniki nożem, podzielić na pół. Do jednej części dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao. Obie części szybko zagnieść, włożyć do folii i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.(najlepiej podzielić oba ciasta na połówki).
  • 2. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2-3 mm, pociąć na paseczki o szerokości 1 cm, następnie zrolować w rulon. W czasie wałkowania ciasto podsypać mąką, ponieważ ciasto jest tłuste. Podobnie postąpić z ciastem ciemnym. 2. 2. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2-3 mm, pociąć na paseczki o szerokości 1 cm, następnie zrolować w rulon. W czasie wałkowania ciasto podsypać mąką, ponieważ ciasto jest tłuste. Podobnie postąpić z ciastem ciemnym.
  • Dwukolorowe kruche ciasteczka 3. Ułożyć ruloniki ciasta ciemne z jasnym po 5 lub 4 ruloniki, docisnąć do siebie, radełkiem pociąć na kawałki około 10 cm. Z ruloników kształtować też różne formy ciasteczek.
  • Dwukolorowe kruche ciasteczka 4. Formę do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka w pewnej odległości gdyż ciasteczka podczas pieczenia urosną. Posmarować białkiem, posypać wymieszanymi cukrami(cukier waniliowy z cukrem trzcinowym). Ja użyłam też jako posypki sezamu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 15-20 minut.

Porady

1. Do ciasta ciemnego można dodać łyżeczkę czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować