Kruche i bardzo maślane ciasteczka. Bardzo efektownie wyglądają. Dla mnie ich duży atut, to brak proszku do pieczenia w przepisie. A dla innych atutem pewnie będzie brak jajek.
Ciasteczka ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło miksować z cukrem do białości /ok.5 min./ Następnie partiami dodawać obie mąki, miksując na wolnych obrotach. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, zmiksować. Z obu ciast zrobić kulę, zawinąć w folię. Schłodzić w lodówce 30 min./nie dłużej/.
2.Każdą część rozwałkować na prostokąt, tak aby uzyskać dwa jednakowe prostokąty. Na jasny prostokąt, delikatnie położyć ciemny prostokąt. Oba ciasta zwinąć w rulon jak roladę. Całość zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
3.Po tym czasie roladę pokroić na 0,5 cm plasterki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170*C i piec 11 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce kuchennej.
Komentarze