Ciasteczka ślimaczki

4.49 (174 ocen)

  • Średni

Kruche i bardzo maślane ciasteczka. Bardzo efektownie wyglądają. Dla mnie ich duży atut, to brak proszku do pieczenia w przepisie. A dla innych atutem pewnie będzie brak jajek.

  • Średni

Składniki:

  • - masło (miękkie): 220 gramów
    - mąka pszenna: 220 gramów
    - mąka ziemniaczana: 110 gramów
    - cukier puder: 90 gramów
    - kakao ciemne: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Bezy Kruche ciasteczka

Ciasteczka ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło miksować z cukrem do białości /ok.5 min./ Następnie partiami dodawać obie mąki, miksując na wolnych obrotach. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, zmiksować. Z obu ciast zrobić kulę, zawinąć w folię. Schłodzić w lodówce 30 min./nie dłużej/.
  • 2. Każdą część rozwałkować na prostokąt, tak aby uzyskać dwa jednakowe prostokąty. Na jasny prostokąt, delikatnie położyć ciemny prostokąt. Oba ciasta zwinąć w rulon jak roladę. Całość zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 3. Po tym czasie roladę pokroić na 0,5 cm plasterki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170*C i piec 11 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować