Ciasteczka ślimaczki

5 (184 ocen)

  • 60 min

Fajna propozycja na deser dla dzieciaków.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    350 g mąki pszennej
    175 g miękkiego masła
    300 g cukru
    1 jajko
    2 łyżki ciemnego kakao
    skórka starta z 1 cytryny
    1/2 łyżeczki aromatu rumowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Ciasteczka ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozkłócone jajko i dalej ucierać. Kiedy składniki się połączą dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ugnieść elastyczne ciasto. Ciasto przekroić na 2 części. Do jednej dodać skórkę startą z cytryny, a do drugiej kakao i aromat rumowy. Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut. Schłodzone ciasta rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i ułożyć jedno na drugim. Zwinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i schować na kolejne 15 minut do zamrażalnika. Schłodzony wałek ciasta kroić na plasterki około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować