Ciasteczka ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozkłócone jajko i dalej ucierać. Kiedy składniki się połączą dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ugnieść elastyczne ciasto. Ciasto przekroić na 2 części. Do jednej dodać skórkę startą z cytryny, a do drugiej kakao i aromat rumowy. Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut. Schłodzone ciasta rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i ułożyć jedno na drugim. Zwinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i schować na kolejne 15 minut do zamrażalnika. Schłodzony wałek ciasta kroić na plasterki około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.
Komentarze