Dwukolorowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasteczka robiłam z myślą o czteroletniej siostrzenicy, która przyjechała do mnie w odwiedziny. Wycinanie ich było dla niej "odskocznią" od bajek, które uwielbia. A jedzenie samą przyjemnością:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 120g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 żółtko
    2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

    5 dkg posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżeczki kakao

    1 roztrzepane białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dwukolorowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dwukolorowe ciasteczka 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy twarde masło posiekane na mniejsze cząstki.
    Żółtko wraz z cukrem pudrem i jogurtem mieszamy na gładką masę. Dolewamy do mąki z masłem i siekamy całość.
    Przed zagnieceniem rękami ciasto dzielimy na dwie części, jedną od razu zagniatamy i chowamy w woreczku do zamrażarki. Do drugiej części dosypujemy kakao i zagniatamy. Również chowamy do zamrażarki.
    Ciasto wyciągamy po ok. 30 minutach. Wałkujemy na oprószonym mąką blacie na cienki placek (ok.3 mm), posypujemy orzechami i przykrywamy rozwałkowanym ciastem kakaowym. Foremkami wycinamy dowolne kształty. Od nich też zależy ile ciasteczek dwukolorowych nam wyjdzie, ale nie jest to duża ilość- ja miałam ich 15 sztuk. Resztki ciasta zagniatamy razem i już z jednokolorowego wycinamy pozostałe ciemne ciasteczka. Wszystkie przed pieczeniem smarujemy białkiem, ciemne dodatkowo posypujemy po wierzchu orzechami. Pieczemy w temp. 180st C przez ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować