Dwukolorowe rogaliki

  • wyświetlono: 1484 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rogaliki w paski, jak zeberki upiekłam z dwóch rodzajów ciasta, białe na bazie mąki pszennej, a ciemne z mąki razowej. Są pełne błonnika, ale nie ciężkie. Super smakują z domową konfiturą, miodem i kubkiem ciepłego mleka.

benka
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Zaczyn:
30 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki letniego mleka

Ciasto jasne:
300 g mąki pszennej
1 jajko
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju

Ciasto ciemne:
150 g mąki pszennej razowej
150 g mąki żytniej razowej
1 jajko
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 szklanki mleka + 2 łyżki
1 łyżeczka kakao
2 łyżki oleju

dodatkowo:
sezam do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Dwukolorowe rogaliki

  • Dwukolorowe rogaliki1. Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Składniki na ciasto ciemne i jasne, oprócz oleju, włożyć do dwóch misek i wymieszać.
    Gdy zaczyn wyrośnie, rozdzielić go na pół i dodać do obu misek, zagnieść ciasto, olej dodać pod koniec mieszenia.
    Przykryć i odstawić , aby wyrosło.
    Wyjąć na blat najpierw ciemne ciasto i cienko rozwałkować na papierze do pieczenia, odłożyć na bok.
  • Dwukolorowe rogaliki2. Rozwałkować na blacie jasne ciasto. Posmarować je wodą przy pomocy pędzelka.
  • Dwukolorowe rogaliki3. Ciemne ciasto położyć na jasnym , lekko docisnąć, przewałkować, aby się skleiło.
    Radełkiem lub nożem do pizzy podzielić placek na 12 części, zwinąć rogaliki i ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  • Dwukolorowe rogaliki4. Odstawić na kilkanaście minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać czarnym i białym sezamem.
  • Dwukolorowe rogaliki5. Upiec na złoto w temperaturze 180*C, wystudzić na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rogaliki pełnoziarniste
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki z grzybami

Dodane przez: Cukiereczek

Rogaliki z grzybami

Zamiast kanapki do szkoły bądź...

Rogaliki listkowe z ziarnami

Dodane przez: dorota w

Rogaliki listkowe z ziarnami

Przepyszne, miękkie, rogaliki z...

Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe

Dodane przez: beciiaaa

Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe

Pyszne, puszyste rogaliki drożdżowe...

Śniadaniowe rogaliki mleczno-maślane

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Śniadaniowe rogaliki mleczno-maślane

Nikogo nie trzeba przekonywać,...


Rogaliki z dodatkiem ziemniaków

Dodane przez: alaaa

Rogaliki z dodatkiem ziemniaków

Kto by pomyślał, że drożdżowe rogaliki...

Rogaliki drożdżowe z serem

Dodane przez: karolinaholly

Rogaliki drożdżowe z serem

Przepis na pyszne rogaliki, które...