Kokosowy dutch baby z kremem czekoladowym

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczony naleśnik na maśle klarowanym. Podałam z musem jeżynowym, mlekiem kokosowym. Do tego wegański krem czekoladowy który zrobiłam z banana, kakao i awokado. Naleśnik jest pyszny, maślany, delikatny. Do tego jesienne owoce, figi, śliwki, jeżyny i mango.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • naleśnik pieczony:

    4 jajka wielkość M

    150 ml mleczka kokosowego

    1/2 szklanki mąki pszennej typ 450

    1 łyżeczka cukru kokosowego

    2 łyżki masła klarowanego

    krem czekoladowy:

    1 banan mały

    1/2 awokado

    1 łyżka kakao

    pozostałe:

    20 dkg jeżyn

    1/2 mango

    2 figi

    3 śliwki

    1 łyżka orzechów nerkowca

    250 ml mleczka kokosowego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki zapiekane

Kokosowy dutch baby z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puszkę z mleczkiem kokosowym wkładam na noc do lodówki, żeby oddzieliła się gęsta śmietanka.

    Banana wkładam do zamrażalnika na noc.
  • 2. Naleśnik pieczony:

    Po otwarciu puszki mleka kokosowego odkładam około trzy łyżki gęstej śmietanki. Resztę zostawiam do naleśnika.

    Do miski wbijam jajka, dodaję cukier, mleko kokosowe,mąkę, łyżkę masła klarowanego które roztapiam i ubijam chwilę mikserem, żeby nie było grudek. Pojawią się pęcherzyki ale tak ma być. Piekarnik nagrzewam do temp 210 stopni termoobieg, wkładam patelnię. Jeżeli macie odpinane rączki, to ją odepnijcie, moja patelnia akurat jest przystosowana do piekarnika. Możecie też owinąć rączkę patelni folią aluminiową . Jak patelnia nagrzeje się, rozpuszczam na niej drugą łyżkę masła. Wylewam masę jajeczną, i zapiekam 20 minut. Po tym czasie wyłączam termoobieg, zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 10 minut.
  • 3. Krem czekoladowy:

    Banana kroję na kawałki po wyjęciu z zamrażalnika, przekładam do pojemnika, dodaję awokado, kakao i miksuję na krem za pomocą blendera. Nie słodzę, ale można to zrobić.
    Połowę jeżyn przekładam do garnka, wlewam trzy łyżki wody i podgrzewam aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Musem jeżynowym smaruję naleśnika, na to gęsta śmietanka, plastry mango, figi,jeżyny, śliwki, orzechy nerkowca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mango Awokado Banany Jeżyny Figi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować