1 kg mąki pszennej + do podsypania
10 dag drożdży świeżych
¾ szkl. cukru kryształu + 1 łyżka
4 żółtka
25 dag margaryny
2 szkl. mleka
szczypta soli
1 jajko do smarowania
farsz śliwkowy:
1 kg śliwek węgierek (mogą być mrożone)
150 g cukru kryształu
małe opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 budynie śmietankowe bez cukru (na 1/2 l mleka)
½ szkl. wody
kruszonka:
70 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru pudru
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły”. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, drożdże
i margarynę. Wyrabiać ciasto do momentu jak będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, odcinać po kawałku i formować koła. W środku za pomocą spodu od szklanki lub ręki zrobić wgłębienie i nałożyć farsz. Posypać kruszonką. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 15-20 minut w temp. 170 stopni.
2.Farsz śliwkowy: śliwki wypestkować i podzielić na ćwiartki, zasypać cukrami i odczekać aż puszczą sok. Do gotujących śliwek dodawać rozmieszane w wodzie budynie. Zagotować ciągle mieszając. Lekko wystudzić.
3.Kruszonka: składniki na kruszonkę wyrobić ,,w palcach'' aż powstaną grudki ciasta.
Komentarze