Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe drożdżówki najlepsze na świecie!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej + do podsypania
    10 dag drożdży świeżych
    ¾ szkl. cukru kryształu + 1 łyżka
    4 żółtka
    25 dag margaryny
    2 szkl. mleka
    szczypta soli
    1 jajko do smarowania

    farsz śliwkowy:
    1 kg śliwek węgierek (mogą być mrożone)
    150 g cukru kryształu
    małe opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    2 budynie śmietankowe bez cukru (na 1/2 l mleka)
    ½ szkl. wody

    kruszonka:
    70 g mąki pszennej
    50 g masła
    50 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły”. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, drożdże
    i margarynę. Wyrabiać ciasto do momentu jak będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, odcinać po kawałku i formować koła. W środku za pomocą spodu od szklanki lub ręki zrobić wgłębienie i nałożyć farsz. Posypać kruszonką. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 15-20 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Farsz śliwkowy: śliwki wypestkować i podzielić na ćwiartki, zasypać cukrami i odczekać aż puszczą sok. Do gotujących śliwek dodawać rozmieszane w wodzie budynie. Zagotować ciągle mieszając. Lekko wystudzić.
  • 3. Kruszonka: składniki na kruszonkę wyrobić ,,w palcach'' aż powstaną grudki ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować