Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie drożdżowe bułki, wypełnione śliwkami, a zamiast pestek czekoladka :) Polecam:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg mąki pszennej,
    - 4 średniej wielkości jajka,
    - 10 dag świeżych drożdży,
    - 2 szklanki (250ml) mleka,
    - 1 szklanki cukru,
    - 3/4 szklanki roztopionego masła,
    - 16 sztuk dużych śliwek,
    - 16 małych kostek gorzkiej (lub innej) czekolady,
    - szczypta soli,
    - cukier puder do posypania bułek,
    - tłuszcz do blaszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Ciastka

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem.
    Do przesianej mąki dodajemy ubite jajka, rozczyn, sól i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce.
    Śliwki myjemy, drylujemy z pestek, tak, aby połówki śliwek były ze sobą połączone.
    Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 16 równych części, z których formujemy bułeczki, nadziewamy śliwkami w środku których umieszczamy kostki czekolady.
    Bułeczki układamy na natłuszczonej blaszce w odstępach i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie pieczemy przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopniC.
    Wystudzone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Drożdżówki zamiast cukrem pudrem możemy ozdobić czekoladą, lukrem lub przed upieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Śliwki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować