Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem.
Do przesianej mąki dodajemy ubite jajka, rozczyn, sól i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce.
Śliwki myjemy, drylujemy z pestek, tak, aby połówki śliwek były ze sobą połączone.
Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 16 równych części, z których formujemy bułeczki, nadziewamy śliwkami w środku których umieszczamy kostki czekolady.
Bułeczki układamy na natłuszczonej blaszce w odstępach i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie pieczemy przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopniC.
Wystudzone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Drożdżówki zamiast cukrem pudrem możemy ozdobić czekoladą, lukrem lub przed upieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Komentarze