Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kolejna odsłona drożdżówek

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    450 gram mąki
    3 dag drożdży
    3/4 szklanka letniego mleka
    1 jajko
    1/3 szklanki cukru
    100 gram roztopionego masła
    duża szczypta soli

    18 śliwek (przepołowionych i pozbawionych pestek)

    Kruszonka:
    100 gram miękkiego masła
    1,5 szklanki mąki
    8 łyżek cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    mleko do posmarowania

    cynamon

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    sok z 1 cytrymy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać pozostałe składniki, całość wyrobić (ok.5-7 minut). Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

    Kruszonka: wszystkie składniki razem wyrobić.

    Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 9 równych kawałków, każdy kawałek rozwałkować na kółko o wielkości spodka filiżanki.

    Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Na Blaszce ułożyć kółka z ciasta. Na każde kółko wyłożyć 4 połówki śliwek.
  • 2. Uformowane drożdżówki posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 20-25 minut w 170 st. C. Po upieczeniu Polukrować lukrem i posypać cynamonem.

    Lukier przygotować następująco: 1 szklankę cukru pudru utrzeć z sokiem z małej cytryny. Polać jeszcze ciepłe bułki.

Porady

Zamiast śliwek można użyć innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować