Sos cukinia, papryka, cebula (do słoików)

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lato zamknięte w słoiku. Sos nadaje się na kanapki, do spaghetti czy też do placków ziemniaczanych.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cukinii (już oczyszczonej: bez skórki i miękkiej części)
    1 kg papryki czerwonej
    1 kg cebuli
    1 pełna łyżka soli

    zalewa:
    1 litr przecieru pomidorowego
    1 szkl. wody
    1 szkl. cukru
    ½ szkl. octu
    ½ szkl. oleju
    5 liści laurowych
    10 ziarenek ziela angielskiego
    1 pełna łyżka suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos cukinia, papryka, cebula (do słoików) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyte i oczyszczone pokroić w drobną kostkę, zasolić i odstawić na dwie godziny. Odcisnąć z nadmiaru wody.
  • 2. Zalewę zagotować, dodać warzywa i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Gorące nakładać do słoików i odstawiać do góry dnem. Nie pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować