Sos cukinia, papryka, cebula (do słoików)

wyświetlono: 3612 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Lato zamknięte w słoiku. Sos nadaje się na kanapki, do spaghetti czy też do placków ziemniaczanych.

opublikowany: 07.09.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cukinii (już oczyszczonej: bez skórki i miękkiej części)
    1 kg papryki czerwonej
    1 kg cebuli
    1 pełna łyżka soli

    zalewa:
    1 litr przecieru pomidorowego
    1 szkl. wody
    1 szkl. cukru
    ½ szkl. octu
    ½ szkl. oleju
    5 liści laurowych
    10 ziarenek ziela angielskiego
    1 pełna łyżka suszonej bazylii
Ocena:

(średnia 4.48 z 165 głosów)

Sos cukinia, papryka, cebula (do słoików) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyte i oczyszczone pokroić w drobną kostkę, zasolić i odstawić na dwie godziny. Odcisnąć z nadmiaru wody.
  • 2. Zalewę zagotować, dodać warzywa i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Gorące nakładać do słoików i odstawiać do góry dnem. Nie pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anna lasocka anna lasocka

Sos słodko-kwaśny do słoików

Przepis dostałam od znajomej jest fantastyczny.

kategoria: Przetwory Sosy sos słodko-kwaśny opublikowany: 08.09.2013 | wyświetlono: 125082 Książki kucharskie: 39 | Polecenia: 1
Dodane przez: beatkac beatkac

SOS PAPRYKOWY DO SŁOIKÓW

Przepis dosłałam od koleżanki ale trochę go zmodyfikowałam.. rewelacyjny dodatek do kanapek, mięs i makaronów.

kategoria: Sosy opublikowany: 14.10.2012 | wyświetlono: 131230 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE