PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Przekładaniec z nutką kawyhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/45/przekladaniec-z-nutka-kawy.jpeg40003000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/przekladaniec-z-nutka-kawy
masa śmietanowa:
0,5 l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek kawy cappuccino czekoladowej
galaretka cytrynowa
dodatkowo:
1 duża paczka herbatników
6-8 łyżek dżemu porzeczkowego
400 g masy krówkowej
30 ml alkoholu kawowego
2 paski gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania przepisu:
Przekładaniec z nutką kawy
1.
Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu biszkopt naponczować kawowym alkoholem.
2.
Krem: w szklance mleka roztrzepać mąki i żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać na gotujące mleko i energicznie mieszać. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.
3.
Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Stopniowo wlewać galaretkę i na koniec po łyżce cappuccino.
4.
Przełożenie: biszkopt – krem – herbatniki – masa krówkowa – herbatniki – dżem porzeczkowy – masa śmietanowa – starta czekolada
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze