Przekładaniec z nutką kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu biszkopt naponczować kawowym alkoholem.
2.Krem: w szklance mleka roztrzepać mąki i żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać na gotujące mleko i energicznie mieszać. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.
3.Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Stopniowo wlewać galaretkę i na koniec po łyżce cappuccino.
4.Przełożenie: biszkopt – krem – herbatniki – masa krówkowa – herbatniki – dżem porzeczkowy – masa śmietanowa – starta czekolada
Komentarze