Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżóweczki z tego przepisu są delikatne i bardzo puszyste. Doskonałe nie tylko do kawy ale również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na pewno nikt się im nie oprze.
Z tego przepisu wyszło mi 19 drożdżówek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki
    2 op. drożdży instant po 7g
    spora szczypta soli
    80 g cukru pudru
    2 jaka
    250 ml ciepłego mleka
    100 g rozpuszczonego, ciepłego masła

    Kruszonka:
    6 łyżek mąki
    40 g zimnego masła
    3 łyżki cukru pudru

    ok 400 g śliwek
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie wlać ciepłe rozpuszczone masło i zagniatać do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie znów zagnieść i rozwałkować na oprószoną mąką stolnicy na grubość ok 1cm. Szeroką szklanką wykrawać kółka o śr. ok 11cm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

    Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.

    Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki.

    Dnem małej szklanki robić w wyrośniętych placuszkach wgłębienia. Drożdżówki posmarować jajkiem, ułożyć po 2-3 połówki śliwek (w zależności od wielkości) i posypać kruszonką. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 20 minut do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować