Ciasto ,,najeżone'' bakaliami

4.48 (197 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy lubisz jak coś Ci chrupie pod zębami musisz upiec to ciasto. Idealne dla wielbicieli bakalii.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • placek orzechowy (na formę 23 x 38 cm):
    6 jaj
    6 łyżek cukru
    25 dag orzechów mielonych włoskich
    3 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ciasto kokosowe:
    5 białek
    16 dag cukru kryształu
    16 dag kokosu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    400 g masła 82 %
    1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (puszka 530 g)
    150 g rodzynek
    150 g orzechów włoskich grubo krojonych
    150 g płatków migdałowych
    1 szkl. rumu

    polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki śmietany 12 %
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto ,,najeżone'' bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek orzechowy: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier a następnie do jednym żółtku. Orzechy, proszek i kaszę delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec 20-25 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Ciasto kokosowe: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Następnie delikatnie wmieszać kokosy, proszek i mąkę. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
  • 3. Krem: rodzynki, migdały i orzechy zalać rumem na noc. Na następny dzień odcedzić na sitku. Puszkę z mlekiem zalać wodą i gotować 2,5 godziny na wolnym ogniu (puszki podczas gotowania nie otwierać!!!). Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony kajmak. Wmieszać bakalie.
  • 4. Polewa: żelatynę zalać łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia a potem rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać żelatynę, wymieszać.
  • 5. Przełożenie: placek orzechowy – większa część kremu – placek kokosowy – krem – polewa

Porady

Rum pozostały z odsączania bakalii wymieszać z niewielką ilością wody i naponczować placek orzechowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kokos Migdały Orzechy Rodzynki Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.37 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bakaliami

To może cię zainteresować