Ciasto ,,najeżone'' bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placek orzechowy: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier a następnie do jednym żółtku. Orzechy, proszek i kaszę delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec 20-25 minut w temp. 170 stopni.
2.Ciasto kokosowe: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Następnie delikatnie wmieszać kokosy, proszek i mąkę. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
3.Krem: rodzynki, migdały i orzechy zalać rumem na noc. Na następny dzień odcedzić na sitku. Puszkę z mlekiem zalać wodą i gotować 2,5 godziny na wolnym ogniu (puszki podczas gotowania nie otwierać!!!). Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony kajmak. Wmieszać bakalie.
4.Polewa: żelatynę zalać łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia a potem rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać żelatynę, wymieszać.
5.Przełożenie: placek orzechowy – większa część kremu – placek kokosowy – krem – polewa
Porady
Rum pozostały z odsączania bakalii wymieszać z niewielką ilością wody i naponczować placek orzechowy.
Komentarze