Drożdżówki z serem, malinami i lukrem

5 (2 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na obłędne w smaku drożdżówki. Bardzo mięciutkie i bardzo słodkie. Pachnące malinami. Idealne na podwieczorek w ogrodzie. Pięknie udekorowane będą cieszyły nasze oko. Zapewniam, że każdy się na nie skusi.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    1 szklanka ciepłego mleka

    Na ciasto:
    2 jajka
    4 łyżki oleju
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki cukru
    4 szklanki mąki tortowej

    Na nadzienie:
    50 dag sera białego półtłustego
    2 jajka
    cukier puder do smaku
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe
    1 szklanka malin ( świeżych lub mrożonych )

    Na lukier:
    1 białko ( zimne z lodówki )
    około 1 szklanka cukru pudru
    sok z cytryny według uznania

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do podsypania stolnicy

    Na dekorację:
    jadalne kwiatki ( u mnie bratki )
    listki melisy lub mięty
    kolorowa cukrowa posypka ( dowolna )
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki z serem, malinami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
  • 2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy olej, wsypujemy oba cukry, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 3. Nadzienie: Świeże maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, natomiast mrożone rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku. Ser biały rozcieramy widelcem z jajkami, cukrem waniliowym, cukrem do smaku, budyniami w proszki i malinami.
  • 4. Formowanie drożdżówek: Ciasto cielimy na 12 porcji, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną, nakładamy po porcji nadzienia, zlepiamy dokładnie, formujemy podłużne drożdżówki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia łączeniem do spodu.
  • 5. Pieczenie: Tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.
  • 6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, możemy nie zużyć całego cukru, dodajemy soku z cytryny według uznania, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję polewamy nim drożdżówki. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
  • 7. Podanie: Przed podaniem drożdżówki dekorujemy bratkami, posypką i liskami mięty i melisy. Podajemy. Smacznego życzę

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wychodzi 12 bardzo dużych drożdżówek. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować