Drożdżówki z budyniem i malinami

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wielokrotnie to już powtarzałam, że uwielbiam wypieki drożdżowe, a takie drożdżówki z budyniem i świeżymi malinami prosto z krzaka to po prostu poezja. Ciasto drożdżowe wyszło mi wyjątkowo delikatne, w połączeniu z budyniem waniliowym i malinami… nie sposób mu się oprzeć. Koniecznie przygotujcie takie drożdżówki, idealny letni deser, świetnie sprawdzą się do filiżanki porannej kawy, a może tak zupełnie bez okazji na poprawę humoru, polecam!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto

    400 g mąki pszennej + 50 gdyby ciasto się kleiło
    7 g drożdży instant
    50 g cukru
    250 ml kefiru
    ¾ łyżeczki soli
    1 żółtko
    70 g masła

    Dodatkowo

    400 ml mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    maliny małe opakowanie, ponetka
    cukier puder
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka

Drożdżówki z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego kefiru wsyp drożdże trochę cukru i mąki, wymieszaj i pozostaw na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować, odstawić na 10-15 minut.
    Masło roztop i pozostaw do wystygnięcia.
    Do miski przesiej przez sitko mąkę, wsyp resztę cukru i sól, wymieszaj.
    Następnie wrzuć wyrośnięte drożdże, żółtko, zacznij wyrabiać ciasto, po chwili wlej letnie masło i dalej wyrabiaj mikserem ok. 10 minut. Ciasto ma być elastyczne i jednolite.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz.
    W tym czasie ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, tylko na 400 ml mleka, ja jeszcze dodałam opakowanie cukru waniliowego. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, żeby się stykała z budyniem i odstaw do przestygnięcia, najlepiej na balkon.
    Po godz. wyjmij ciasto z miski, krótko wyrób ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, rozwałkuj na prostokąt i rozsmaruj na cieście budyń, porozrzucaj połowę malin.
    Zwiń w roladę zaczynając zwijać dłuższy bok, następnie pokrój nożem na paski, u mnie wyszło 12 szt. i układaj cięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu drożdżówek powciskaj po 3,4 maliny i odstaw na 15 minut do napuszenia.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C, piecz przez ok. 15-20 minut. do zarumienienia.
    Drożdżówki po wystygnięciu polej lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
    Smacznego!!!

Porady

Zamiast lukru możesz posypać drożdżówki cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maliny Budyń waniliowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować