Domowe drożdżówki z malinami i kruszonką

4.48 (190 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie, puszyste bułeczki z świeżymi, orzeźwiającymi malinami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    260g mąki pszennej
    1 jajko
    60g cukru
    100ml letniego mleka
    50g masła
    30g świeżych drożdży

    Dodatkowo:
    300g świeżych malin
    1 jajko do posmarowania bułek

    Kruszonka:
    60g mąki pszennej
    30g cukru
    40g masła ekstra
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Domowe drożdżówki z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Kruszonka:
    Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, uformować z nich kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. W każdą bułeczkę wcisnąć po kilka malin i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20-25 minut, następnie wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Maliny Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować