Mięciutkie, puszyste bułeczki z świeżymi, orzeźwiającymi malinami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców.
Domowe drożdżówki z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, uformować z nich kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. W każdą bułeczkę wcisnąć po kilka malin i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20-25 minut, następnie wystudzić.
Komentarze