Drożdżówki z serem białym i jeżynami

0 (0 ocen)

  • 12 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie drożdżówki upiekłam na podwieczorek. Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku. Długo utrzymują wilgoć. Do ciasta dodałam mąki kukurydzianej i są one bardzo żółciutkie. Polecam na poczęstunek, podwieczorek, do pracy, na wycieczkę i na piknik. Sezon jeżynowy trwa, więc odpalajcie piekarniki i upieczcie. Słodkich inspiracji życzę.

  • 12 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki cukru
    1 jajko
    3 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    5 dag masła lub margaryny

    Na nadzienie:
    30 dag sera białego
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe
    1 jajko
    1 szklanka jeżyn

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka

Drożdżówki z serem białym i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy obie mąki i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajko i wlewamy mleko z drożdżami. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to można dosypać mąki tortowej, a gdy zbyt gęste dolać ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie: Ser biały rozcieramy z cukrami, jajkiem i budyniem. Dodajemy wcześniej umyte i dokładnie osuszone owoce i ponownie rozcieramy. Gotowy ser można wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Kroimy w prostokąty, nakładamy nadzienie i składamy zlepiając dokładnie brzegi.
  • 4. Do pieczenia: Tak wykonane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępu ponieważ znacznie urosną.
  • 5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Ja studzę na metalowej kratce.
  • 6. Podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki drożdżówek, tak około 24 sztuki. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jeżyny Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować