Drożdżówki z serkiem i jeżynami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla wielbicieli domowych drożdżówek mam przepis na takie z białym serem i jeżynami. Niezwykle mięciutkie i pyszne. Idealne z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Można podać z czym kto lubi, nawet z herbatą. Idealne na podwieczorek, piknik, do zabrania do pracy czy nawet dla gości. A jeżyny właśnie dojrzewają na krzaczkach to radzę się śpieszyć i upiec. Zachęcam, są tak pyszne, że nie pożałujecie. Smacznego życzę :)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki tortowej

    Ciasto:
    4 kopiaste szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    5 dag masła lub margaryny
    ewentualnie ciepłe mleko

    Nadzienie:
    25 dag sera białego półtłustego
    2 łyżki cukru do smaku
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki jeżyn
    1 budyń waniliowy

    Dodatkowo:
    1 jajko
    pół szklanki cukru
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Ciastka

Drożdżówki z serkiem i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zgniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
  • 3. Nadzienie: W tym czasie gdy rośnie ciasto przygotowujemy nadzienie. Ser biały ucieramy z jakiem, cukrem, cukrem waniliowym ( ja robiłam to blenderem ręcznym, ale można i mikserem lub nawet rozetrzeć widelcem ). Jeżyny płuczemy i osuszamy, lekko rozcieramy widelcem i dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Ser wkładamy do lodówki, żeby trochę stężał.
  • 4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, większą szklanką wykrawamy krążki, ciasto nie może być zbyt cienkie, mniejszą szklanką robimy na środku w głębienie i nakładamy w to miejsce porcje serka. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły.
  • 5. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze do zrumienienia. Upieczone studzimy.
  • 6. Podanie: Drożdżówki podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki drożdżówek, czyli tak 32 sztuki. Czas podany wraz z rośnięciem ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jeżyny Owoce Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować