Drożdżówki z serkiem i jeżynami

  • wyświetlono: 105 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dla wielbicieli domowych drożdżówek mam przepis na takie z białym serem i jeżynami. Niezwykle mięciutkie i pyszne. Idealne z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Można podać z czym kto lubi, nawet z herbatą. Idealne na podwieczorek, piknik, do zabrania do pracy czy nawet dla gości. A jeżyny właśnie dojrzewają na krzaczkach to radzę się śpieszyć i upiec. Zachęcam, są tak pyszne, że nie pożałujecie. Smacznego życzę :)

bgg (Kopiowanie)
  • 32 porcje
  • 160min
  • Łatwy

Składniki

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:
4 kopiaste szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 jajka
5 dag masła lub margaryny
ewentualnie ciepłe mleko

Nadzienie:
25 dag sera białego półtłustego
2 łyżki cukru do smaku
1 jajko
1 cukier waniliowy
pół szklanki jeżyn
1 budyń waniliowy

Dodatkowo:
1 jajko
pół szklanki cukru
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z serkiem i jeżynami

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zgniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
  • 3. Nadzienie: W tym czasie gdy rośnie ciasto przygotowujemy nadzienie. Ser biały ucieramy z jakiem, cukrem, cukrem waniliowym ( ja robiłam to blenderem ręcznym, ale można i mikserem lub nawet rozetrzeć widelcem ). Jeżyny płuczemy i osuszamy, lekko rozcieramy widelcem i dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Ser wkładamy do lodówki, żeby trochę stężał.
  • 4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, większą szklanką wykrawamy krążki, ciasto nie może być zbyt cienkie, mniejszą szklanką robimy na środku w głębienie i nakładamy w to miejsce porcje serka. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły.
  • 5. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze do zrumienienia. Upieczone studzimy.
  • 6. Podanie: Drożdżówki podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki drożdżówek, czyli tak 32 sztuki.
Czas podany wraz z rośnięciem ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastodrożdżoweciastkajeżynyser białyowocedrożdzówkipodwieczorekowocowepiknikdla gościPoczęstunekdrożdżówki z serem białymdrożdżówki z jeżynami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki  z serem.

Dodane przez: Słodko Słodka

Drożdżówki z Serem

Moje ulubione drożdżówki,tak mnie...

Składane drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Dodane przez: KatarzynaJ

Składane drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Idealne na śniadanie. Ze szklanką...

Bułęczki

Dodane przez: Mała0801

Drożdżówki z serem i z makiem

Najlepsze domowe wypieki i ten...

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Dodane przez: programistapogodzinach

Drożdżówki truskawkowe z kruszonką

Wiosna i lato to moje ulubione...

Dożdżówki z budyniem

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Drożdżówki z budyniem

To chyba jedne z najlepszych pomysłów...

Pączki z serka homogenizowanego.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pączki z serka homogenizowanego

Pierwszy raz zrobiłam takie pączki...