Drożdżówki z białym serem i kruszonką

4.48 (197 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moje ulubione drożdżówki, puszyste ciasto, dużo nadzienia i chrupiąca kruszonka...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    600 gram mąki
    3 dag drożdży
    1 szklanka letniego mleka
    1 jako
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    200 gram roztopionego masła
    duża szczypta soli

    Masa serowa:

    300 gram zmielonego białego sera
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    1 budyń waniliowy (proszek)
    1 łyżka miękkiego masła
    1/2 szklanki rodzynek

    Kruszonka
    100 gram miękkiego masła
    1,5 szklanki mąki
    8 łyżek cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Drożdżówki z białym serem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać pozostałe składniki, całość wyrobić (ok.5-7 minut). Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

    Nadzienie serowe: wszystkie składniki dokładnie utrzeć.

    Kruszonka: wszystkie składniki razem wyrobić.
  • 2. Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 30x40 cm, posmarować masą serową. Całość zwinąć w roladę, która następnie pociąć nożem na 12 równych, kawałków, kawałki ciasta wyłożyć na blaszce (dużej piekarnikowej lub 2 mniejszych o wymiarach 25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, w każdym kawałku rolady zrobić przez środek wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki (dzięki czemu bułki uzyskają odpowiedni kształt. Uformowane drożdżówki posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 20-25 minut w 170 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem (1 szklanka cukru pudru utarta z sokiem z małej cytryny).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować