Drożdżówki z serem i wiśniami w syropie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodka przekąska :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    100 g mąki kukurydzianej
    50 g masła
    40 g drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki mleka
    2 jajka
    100 g cukru, u mnie erytrytol
    dodatkowo:
    250 g sera żółtego
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    1 garść rodzynek
    wiśnie w syropie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z serem i wiśniami w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i odstawić do spienienia. Do miski wyspać obie mąki, cukier, wbić jajka, wlać zaczyn, ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyciąć za pomocą miseczki krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić, wymieszać z cukrem waniliowym, żółtkiem jajka i opcjonalnie sparzonymi rodzynkami. W wyrośniętym cieście dnem szklanki zrobić wgłębienia, posmarować rozkłóconym białkiem i wgłębienia napełnić serem. Wiśnie osączyć i powciskać w ser. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować