Drożdżówki z serem i wiśniami w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i odstawić do spienienia. Do miski wyspać obie mąki, cukier, wbić jajka, wlać zaczyn, ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyciąć za pomocą miseczki krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić, wymieszać z cukrem waniliowym, żółtkiem jajka i opcjonalnie sparzonymi rodzynkami. W wyrośniętym cieście dnem szklanki zrobić wgłębienia, posmarować rozkłóconym białkiem i wgłębienia napełnić serem. Wiśnie osączyć i powciskać w ser. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze