Drożdżówki z serem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy w letnim mleku, robimy tzw rozczyn,
czekamy ok 10 minut aż wyrośnie i mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiamy kilka minut, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę żeby wyrosło. Wyrabiamy ciasto ponownie, dzielimy na dwie porcje, z każdej robimy po 11 kulek, wałkujemy je albo rozklepujemy dłonią, nakładamy łyżeczkę serka wymieszanego z cukrem i żółtkiem i nakładamy łyżeczkę wiśni. zwijamy bułeczki jak na zdjęciu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem, pieczemy ok 15 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze