Drożdżówki z serem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealne bułeczki do popołudniowej kawy lub na śniadanie :) pulchne i miękkie a dzięki wiśniom soczyste....polecam bo są łatwe do zrobienia :)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na 22 sztuki:

    - 500g mąki pszennej u mnie typ 650
    - 2 jajka
    - 50g świeżych drożdży
    - 200g cukru
    - 50g roztopionego masła
    - 200ml letniego mleka (jak ciasto jest za gęste można dodać więcej)

    Nadzienie :
    - 450g białego serka
    - 3 duże łyżki cukru (lub do smaku)
    - kilka łyżek wiśni ze słoika
    - 1 żółtko

    - 1 jajko do posmarowania bułek + łyżka mleka
    - trochę cukru pudru do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżówki z serem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w letnim mleku, robimy tzw rozczyn,
    czekamy ok 10 minut aż wyrośnie i mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiamy kilka minut, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę żeby wyrosło. Wyrabiamy ciasto ponownie, dzielimy na dwie porcje, z każdej robimy po 11 kulek, wałkujemy je albo rozklepujemy dłonią, nakładamy łyżeczkę serka wymieszanego z cukrem i żółtkiem i nakładamy łyżeczkę wiśni. zwijamy bułeczki jak na zdjęciu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem, pieczemy ok 15 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować