Składane drożdżówki z jabłkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealne na śniadanie. Ze szklanką ciepłego mleka smakują wybornie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka,
    30g drożdży,
    2 łyżki cukru,
    1 jajko,
    2,5 szklanki mąki,
    2 łyżki masła,
    szczypta soli,
    Kruszonka:
    50g masła,
    ½ szklanki cukru,
    ½ szklanki mąki,
    Dodatkowo:
    1 jajko,
    3 jabłka,
    cynamon.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Składane drożdżówki z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do mleka dodajemy drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, jajko, pozostały cukier, sól oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    2. Z masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
    3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Lekko rozwałkowujemy. Ciasto kroimy na kwadraty o boku 10cm. Na środek kwadratu nakładamy porcję pokrojonych jabłek. Owoce oprószamy cynamonem. Rogi ciasta sklejamy razem na środku formując kopertę. Drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować