Składane drożdżówki z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do mleka dodajemy drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, jajko, pozostały cukier, sól oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Z masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Lekko rozwałkowujemy. Ciasto kroimy na kwadraty o boku 10cm. Na środek kwadratu nakładamy porcję pokrojonych jabłek. Owoce oprószamy cynamonem. Rogi ciasta sklejamy razem na środku formując kopertę. Drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Komentarze