Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Najlepszy sposób na wykorzystanie jabłek. W dodatku przepis na te drożdżówki jest bardzo prosty.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,6 kg mąki pszennej (jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać więcej)
    2 jajka
    pół szklanki cukru (ja użyłam pudru)
    1 łyżka masła
    50g drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka (nie może być gorące)
    szczypta soli
    cukier waniliowy

    NADZIENIE
    3 jabłka
    2-3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1-2 łyżki rumu (można pominąć)

    KRUSZONKA
    1 łyżka miękkiego masła
    2-3 łyżki mąki
    2-3 łyżki cukru
    + jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z jabłkami 1. Drożdże (najlepiej jak mają temperaturę pokojową) rozetrzeć z łyżka cukru i łyżką mąki, dodać do mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
    Masło roztopić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, masło, rozczyn z mlekiem i jajka z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ok godziny.
  • Drożdżówki z ajbłkami 3. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą. Po roztarciu powinna mieć konsystencję pisaku.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rumem.
  • Drożdżówki z jabłkami 4. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałeczki, rozciągnąć w dłoni na placka i łyżeczką nakładać trochę jabłek. Skleić porządnie boki, uformować dowolny kształt drożdżówki i kłaść (w dość dużych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić chwilę do ponownego wyrośnięcia.
  • Drożdżówka z jabłkami 5. Wyrośnięte drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 15-20 min na złoty kolor.
  • Drożdżówki z jabłkami i kruszonką 6. Po upieczeniu, wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować