Drożdżówki z owocami i kruszonką

5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dzisiaj na poprawę humoru zapraszam Was na drożdżówki z konfiturą malinową oraz kruszonką!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    150 ml mleka
    1 jajko
    90 g masła, roztopionego
    60 g cukru pudru

    Dodatkowo:

    konfitura z malin
    kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki, 16 g cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Drożdżówki z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drozdzowka 1. Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

    Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, przestygnięte roztopione masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy 8-10 kulek podobnej wielkości. Rozwałkowujemy wałkiem w kształt koła lub kulamy ręcznie. Na środku każdego ciasta robimy wgłębienie np za pomocą szklanki lub kieliszka. Do tego wgłębienia nakładamy po łyżce gęstej konfitury. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy tłuszczem, nakładamy w odstępach drożdżówki, posypujemy przygotowaną kruszonką. Piec przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować