Drożdżówki z budyniem, borówkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: Masło rozpuścić i odstawić do lekkiego ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i wymieszać. Wlać ciepłą wodę oraz rozpuszczone masło, ponownie wymieszać w misce i wyrabiać na stolnicy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
2.W czasie wyrośnięcia ciasta przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu, dodać do mleka oprócz cukru garść płatków migdałowych. Ugotowany budyń odstawić.
Przygotować kruszonkę kokosową: na stolnicy zagnieść ze sobą masło, cukier, mąkę oraz wiórki kokosowe do uzyskania jednolitej masy. Odstawić.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Uformować placki, na każdym zrobić szklanką zagłębienie. Posmarować budyniem, posypać borówkami amerykańskimi oraz kruszonką.
Piec ok. 20 minut w rozgrzanym do 175 stC piekarniku. Grzanie góra-dół. Upieczone, ostudzić na kratce kuchennej.
Komentarze