Drożdżówki z budyniem, borówkami i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne domówki, nimi pachnie cały dom.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 gr mąki pszennej
    220 ml ciepłej wody
    1 op. (7gr) suchych drożdży
    60 gr masła
    2 łyżki masła
    Nadzienie:
    400 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    1 garść płatków migdałowych
    1 garść borówek amerykańskich
    Kruszonka kokosowa:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mąki
    2 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Ciastka

Drożdżówki z budyniem, borówkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: Masło rozpuścić i odstawić do lekkiego ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i wymieszać. Wlać ciepłą wodę oraz rozpuszczone masło, ponownie wymieszać w misce i wyrabiać na stolnicy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  • 2. W czasie wyrośnięcia ciasta przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu, dodać do mleka oprócz cukru garść płatków migdałowych. Ugotowany budyń odstawić.
    Przygotować kruszonkę kokosową: na stolnicy zagnieść ze sobą masło, cukier, mąkę oraz wiórki kokosowe do uzyskania jednolitej masy. Odstawić.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Uformować placki, na każdym zrobić szklanką zagłębienie. Posmarować budyniem, posypać borówkami amerykańskimi oraz kruszonką.
    Piec ok. 20 minut w rozgrzanym do 175 stC piekarniku. Grzanie góra-dół. Upieczone, ostudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować