Bardzo puszyste drożdżówki z delikatnym nadzieniem serowo-bananowym. Świetnie smakują z kubkiem kawy lub mleka. Doskonale też nadają się jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy :)
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
nadzienie:
300 g białego sera w kostce
2 małe dojrzałe banany
2 płaskie łyżki cukru
ciasto:
25 g świeżych drożdży (+ 1 płaska łyżka cukru z całości wagi cukru)
250 ml mleka
50 ml oleju
1 duże jajko
60 g cukru
450 g mąki pszennej
Drożdżówki z nadzieniem serowo-bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wyłożyć ser, dodać obrane banany i cukier, zmiksować blenderem na gładką masę.
2.Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2 minuty, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać olej, jajko, cukier i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 12 równych części. Każdą uformować na kształt kuli, lekko rozpłaszczyć, dnem szklanki wygnieść pośrodku każdej z nich dołek, wyłożyć serowo-bananowe nadzienie. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
3.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut do zrumienienia wierzchu.
Komentarze