Drożdżówki z nadzieniem serowo-bananowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo puszyste drożdżówki z delikatnym nadzieniem serowo-bananowym. Świetnie smakują z kubkiem kawy lub mleka. Doskonale też nadają się jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • nadzienie:
    300 g białego sera w kostce
    2 małe dojrzałe banany
    2 płaskie łyżki cukru

    ciasto:
    25 g świeżych drożdży (+ 1 płaska łyżka cukru z całości wagi cukru)
    250 ml mleka
    50 ml oleju
    1 duże jajko
    60 g cukru
    450 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z nadzieniem serowo-bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć ser, dodać obrane banany i cukier, zmiksować blenderem na gładką masę.
  • 2. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2 minuty, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać olej, jajko, cukier i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 12 równych części. Każdą uformować na kształt kuli, lekko rozpłaszczyć, dnem szklanki wygnieść pośrodku każdej z nich dołek, wyłożyć serowo-bananowe nadzienie. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut do zrumienienia wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Drożdże Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować