Drożdżówki z orzechowym nadzieniem

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne,mocno orzechowe bułeczki Dorotki. Mogą być również doskonałym prezentem walentynkowym :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki ( na 10 bułek ) :
    Ciasto:
    160 ml ciepłego mleka ( ok.3/4 szklanki )
    2,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    1 jajko
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki roztopionego masła (ok. 50 g )
    15 g świeżych drożdży

    Nadzienie:
    200 g zmielonych orzechów włoskich
    100 g brązowego cukru
    90 ml słodkiej śmietanki 30%
    30 ml rumu lub zapach rumowy
    0,5 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka potrzebne po smarowania przed pieczeniem.
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cov32x 1. Przesiać mąkę, przesypać do miski. W mące zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i zasypać 1 łyżeczką mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
    Kiedy zaczyn w mące wyrośnie, dodać do nich sól, jajko, resztę cukru i pozostałe cieple mleko. Wymieszać i dodać na końcu płynne masło. Wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Uformować kulę i włożyć do miski obsypanej mąką na dnie. Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godziny )
    Gdy ciasto będzie sobie spokojnie wyrastało, wszystkie składniki na nadzienie wymieszać ze sobą lekko rozcierając.
    Kiedy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 10 części po ok. 60 g każda i uformować z nich kule.
  • image-1idhhcm 2. Każdą kulę kolejno rozwałkować na placuszek, rozsmarować na nim nadzienie i zwinąć w rulonik jak naleśnik.
  • image-0iv0a5i 3. Tak zwinięty rulonik złożyć w pół i przekroić go w połowie nożem w miejscu zagięcia, zostawiając ok.1,5 - 2 cm nieprzecięte.Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
  • image-1hotm0b 4. Przygotowane bułki układać na blaszce w dość sporych odstępach, zostawić pod przykryciem na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem .
    Piec w temp. 180°C ok.15-17 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować