drożdżowe rogaliki orzechowe

  • wyświetlono: 7031 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Idealne na podwieczorek dla dzieci, jako przekąska do pracy lub szkoły. Albo po prostu do herbatki.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 120min

Składniki

Składniki:
300 g mąki
120 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
20 g drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
na nadzienie:
150 g orzechów
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1/.2 szklanki bułki tartej
1 łyżka miodu

Sposób przygotowania przepisu:

drożdżowe rogaliki orzechowe

  • 1. nadzienie:Mleko zagotować z cukrem. Przestudzić trochę, dodać miód, bułkę tartą i starte orzechy. Wymieszać.
  • 2. Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić, dodać żółtko a następnie wyrabiając dodać masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Po tym czasie Ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty i smarować nadzieniem orzechowym. Zwijać w rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190*C na złoto.

Porady

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcidrożdżoweorzechydrożdzówkirogalikijesieńrogale

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: Joanna_Z

Rogaliki drożdżowe.

Pyszne drożdżowe rogaliki- puszyste,...

rogaliki

Dodane przez: Joatar

Rogaliki orzechowe

Przepis wyszperałam w starym zeszycie,...

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: anka1988

Rogaliki drożdżowe

Pyszne rogaliki, nadzienie można...

rogaliki drożdżowe

Dodane przez: Gospodyni

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi....

Rogaliki orzechowe

Dodane przez: Cukiereczek

Rogaliki orzechowe

Rogaliki są delikatne w smaku,...

Rogaliki drożdżowe z farszem makowo-orzechowym

Dodane przez: eluchap

Rogaliki drożdżowe z farszem makowo-orzechowym

Farszmakowo-orzechowy można zastąpić...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE