Drożdżowe ślimaki z makiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe ślimaki z makiem to smaczne bułeczki na śniadanie. Można jeść zarówno na słono jak i na słodko. Z serem, miodem lub dżemem. Mięciutkie i pachnące.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml mleka
    14 g drożdży
    1 łyżka cukru
    500 g mąki
    100 g masła
    2 jajka
    szczypta soli
    1 żółtko
    1- 2 łyżki maku
    trochę mąki do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Drożdżowe ślimaki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i wrzucić do miski. Dodać łyżkę cukru i wlać letnie mleko. Posypać mąką, około 3 łyżek. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na około 10 minut, żeby drożdże ruszyły.
    2. Następnie dodać masło, 2 jajka, szczyptę soli i resztę mąki. Wyrobić ciasto, aż zaczną się robić pęcherzyki powietrza. Znowu nakryć i zostawić na 30 minut, żeby ciasto ruszyło. Znowu zagnieść i zostawić pod nakryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    3. Ciasto rozwałkować i pokroić na 14 pasków jednakowej szerokości. Każdy pasek zwinąć w ślimaka. Położyć na foremkę i nakryć ściereczką na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut na złoto.

Porady

Bułeczki można posypać sezamem lub czarnuszką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować