PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drożdżowe ślimaki z makiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/57/drozdzowe-slimaki-z-makiem.jpeg28634295http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowe-slimaki-z-makiem-1
Do wyższej szklanki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru drobnoziarnistego do wypieków oraz łyżeczkę mąki pszennej. Wlewamy 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, dokładnie mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (uwaga: jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa!).
Ciasto:
Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie urośnięty rozczyn. Łyżką zagarniamy mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodajemy jajko i dalej mieszamy zagarniając mąkę. Wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 10 minut. Po tym czasie (ciągle wyrabiając) dodajemy powoli stopione i przestudzone masło. Gdy ciasto jest bardzo rzadkie możemy dodać odrobinę mąki tak tylko aby udało się uformować kulę (nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić). Wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski podsypanej odrobiną mąki. Ciasto jest lepiące i takie ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. W tym czasie powinno dwukrotnie powiększyć objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Możemy ciasto podzielić na 2 części, będzie łatwiej wałkować i formować ślimaki. Grubość ciasta to minimum 0,5 cm, ale lepiej zostawić ciut grubsze. Na cieście wykładamy mak, smarujemy całość, pozostawiając dookoła trochę ciasta do zlepienia. Zwijamy w rulon jak roladę. Kroimy w poprzek na kawałki 2 cm. szerokości. Pocięte ślimaki wkładamy na papilotki lub położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia obok siebie, zostawiając odrobinę miejsca, gdyż urosną w piekarniku. Ślimaki zostawiamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, dzięki temu będą ładnie rumiane.
Nadzienie makowe:
Mak zalewamy wodą, następnie dodajemy cukier puder, bakalie, mieszamy. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Woda wsiąknie w mak, powinien być wilgotny. Gdy mamy cały mak należy go sparzyć, namoczyć, a potem kilka razy zmielić.
Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół (bez termoobiegu!) Po upieczeniu ślimaczki wyjmujemy na kratkę do przestygnięcia. Drożdżówki wychodzą mięciutki i pyszne! Na koniec możemy je polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Lukier:
Składniki łączymy, mieszamy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze