Drożdżowe cynamonowe ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce,aby podrosły (na ok.15 min.). Następnie w dużej misce wymieszać suche składniki. Dolać do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbić jajko. Jeżeli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać rozczynu, tylko od razu dodać je do suchych składników, a następnie postępować tak jak w przypadku drożdży świeżych. Zagniatać przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotować farsz: rozetrzeć miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.
Następnie wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto posmarować dokładnie i równomiernie masą - farszem cynamonowym. Zwinąć w roladę i pokroić na grube (ok. 2 cm) plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie!
Odstawić blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować cieniutko mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.
Komentarze