Drożdżowe Cynamonowe Ślimaki

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Ciepłe, pachnące cynamonem, masłem i orzechami drożdżówki ze słodką serową polewą... :) (powszechnie znane jako Cinnamon Rolls)

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    5 łyżek cukru
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1 jajko
    30 gr świeżych drożdży lub paczuszka (7g) drożdży instant
    70 gr roztopionego masła


    Nadzienie:

    5 łyżek cynamonu
    75g miękkiego masła
    1/2 szklanki brązowego cukru

    + do nadzienia można dodać 1/2 szklanki ulubionych posiekanych orzechów ( u nas włoskie), owoców lub tego na co akurat przyjdzie nam ochota ;)

    Polewa serowa:

    1 serek a'la PHILADELPHIA lub mascarpone (250 g)
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki esencji waniliowej lub cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowe cynamonowe ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce,aby podrosły (na ok.15 min.). Następnie w dużej misce wymieszać suche składniki. Dolać do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbić jajko. Jeżeli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać rozczynu, tylko od razu dodać je do suchych składników, a następnie postępować tak jak w przypadku drożdży świeżych. Zagniatać przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce.


    W międzyczasie przygotować farsz: rozetrzeć miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.

    Następnie wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto posmarować dokładnie i równomiernie masą - farszem cynamonowym. Zwinąć w roladę i pokroić na grube (ok. 2 cm) plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie!

    Odstawić blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować cieniutko mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.

    Piec w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.

    Gorące cinnamon rolls polać pyszną serową polewą- najsmaczniejsze na ciepło ! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować