Drożdżowe ślimaki z makiem i płatkami migdałowymi

3.75 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Drożdżowe ślimaki z makiem i płatkami migdałowymi to idealny wypiek na śniadanie czy też kolację. Przepyszne mięciutkie ciasto połączone słodką masą makową i chrupiącymi migdałami to połączenie wybitnie smaczne.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZACZYN
    30 g drożdży świeżych,
    2 łyżki cukru,
    1 szklanka mleka,
    CIASTO WŁAŚCIWE
    0,5 kg mąki pszennej,
    0,5 szklanki cukru,
    2 jajka,
    0,5 szklanki oleju.
    DODATKOWO
    2-3 garście płatków migdałów,
    puszka masy makowej.
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Makowiec

Drożdżowe ślimaki z makiem i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczynamy od sporządzenia zaczynu. Drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące. Następnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Następnie przygotowujemy ciasto właściwe. Ciasto możemy zagnieć rękoma lub zrobić za pomocą miksera. Ja ciasto przygotowałam za pomocą miksera.

    Do misy wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy przygotowany zaczyn i wbijamy jajka. Całość miksujemy około 10 minut, aż składniki się ładnie połączą. Na koniec wlewamy olej i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.

    Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny przykryte ściereczką.

    Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na grubość około 1 cm. Wykładamy pół puszki masy makowej. Zwijamy rulon i dzielimy na 2-3 cm plasterki. Wykładamy na blaszkę i delikatnie formujemy.

    Ślimaki drożdżowe posypujemy płatkami migdałów. Przygotowane bułeczki ostawiamy jeszcze na pół godziny.

    Bułeczki pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra dół.

Porady

Bułeczki dodatkowo możemy polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować