Drożdżowe serduszka z cynamonem.

4.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe bułeczki w kształcie serduszka z cynamonem, będą dobre na śniadanie jak i na popołudniową przekąskę dla dzieci i dorosłych. To również idealny pomysł na deser do kawy. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe w takiej formie wygląda pięknie i smacznie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej luksusowej - +-
    13 g drożdży instant
    300 ml mleka
    50 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 jajka
    ½ łyżeczki soli
    80 ml oleju - lub roztopionego letniego masła

    Dodatkowo

    100 g cukru
    1 łyżka cynamonu
    50 g roztopionego letniego masła
    1 jajko
    1 łyżeczka mleka
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Drożdżowe serduszka z cynamonem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiej przez sitko mąkę, wsyp suche drożdże i dokładnie wymieszaj.
    Wsyp cukry, sól, oraz wbij jajka, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko, oraz wlej olej.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, w razie potrzeby podsyp ciut więcej mąki.
    Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz do 1,5 do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, podziel je na dwie części a następnie każdą z połówek podziej jeszcze na 6 mniej więcej równych kawałków.
    Z każdego z kawałków uformuj okrągłą kuleczkę i układaj je w niewielkich odstępach od siebie na blacie, przykryj ściereczką, żeby nie obsychały.
    Weź pierwszą z kulek, które wcześniej uformowałaś, i rozwałkuj na prostokąt.
    Przesmaruj roztopionym letnim masłem, posyp cukrem i cynamonem, następnie zwiń w rulon i zlep dobrze brzeg palcami.
    Złóż na pół wzdłuż szwu i natnij nożem przez środek, zostawiając 1 cm bez nacięcia przy samym brzegu.
    Nacięte 2 brzegi rozłóż od środka na zewnątrz i tak otrzymasz serduszko.
    Serduszka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. do napuszenia.
    Tuż przed pieczeniem przesmaruj serducha roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Piecz w 180 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu ok. 15 – 20 min. do zarumienienia.
    Smacznego!!!

Porady

Jeśli nie lubisz cynamonu możesz śmiało pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować