Drożdżowe serduszka na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam rózgą kuchenną , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia .
2.Do mąki dodaję zaczyn , jogurt , żółtka , cukier , cukier z wanilią , sól , spirytus , zarabiam ciasto , dodaję masło , ciasto zagniatam aż stanie się sprężyste i zacznie odstawać od dłoni . Ciasto podsypuję , nakrywam ściereczką , pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia .
3.Ciasto jeszcze raz krótko zagniatam , podsypuję mąką , wałkuję na około 1 cm . grubości , wycinam foremką serca , układam na stolnicy aby podrosły . I tak do wyczerpania ciasta .
4.Serca smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano , osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu .
5.Składniki lukru ucieram na gęstą masę , przelewam do rożka zrobionego z papieru do pieczenia , dekoruje serca , opcjonalnie posypuję posypką cukrową , pozostawiam do zastudzenia lukru :)
Komentarze