Drożdżowe serca z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne drożdżówki z serem i skórką pomarańczową.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    180 g domowego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    3 żółtka
    180 ml mleka
    100 g rozpuszczonego masła
    7 g drożdży instant
    szczypta soli

    Nadzienie:
    300 g białego sera
    4 łyżki domowego cukru waniliowego
    żółtko
    łyżka gęstej śmietany

    1/3 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Drożdżowe serca z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: ser dokładnie rozetrzeć widelcem z żółtkiem, śmietaną i cukrem na gładką masę. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
  • Placuszki posmarować serkiem 2. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i drożdże. Wymieszać. Masło rozpuścić z mlekiem i ciepłe (nie gorące!) wlać do miski. Dodać żółtka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
    Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na 12 części i każdą rozwałkować na cienki placuszek.
  • Rulon złozyć na pół 3. Placuszek posmarować cienką warstwą serka, zwinąć w rulon jak naleśnik i złożyć na pół. Przeciąć na pół (od strony złożenia), zostawiając ok 2 cm nie nacięte.
  • przeciąć na pół i wywinąć 4. Boki wywinąć tworząc serduszko. Bułeczki ułożyć w większych odstępach na blaszce do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 15-20 minut. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Ser biały Farsz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować