Ciasto:
500 g mąki pszennej
180 g domowego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
3 żółtka
180 ml mleka
100 g rozpuszczonego masła
7 g drożdży instant
szczypta soli
Nadzienie:
300 g białego sera
4 łyżki domowego cukru waniliowego
żółtko
łyżka gęstej śmietany
Drożdżowe serca z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: ser dokładnie rozetrzeć widelcem z żółtkiem, śmietaną i cukrem na gładką masę. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
2.Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i drożdże. Wymieszać. Masło rozpuścić z mlekiem i ciepłe (nie gorące!) wlać do miski. Dodać żółtka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na 12 części i każdą rozwałkować na cienki placuszek.
3.Placuszek posmarować cienką warstwą serka, zwinąć w rulon jak naleśnik i złożyć na pół. Przeciąć na pół (od strony złożenia), zostawiając ok 2 cm nie nacięte.
4.Boki wywinąć tworząc serduszko. Bułeczki ułożyć w większych odstępach na blaszce do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 15-20 minut. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Komentarze