Rogaliki drożdżowe z serem

  • wyświetlono: 1005 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Mięciutkie i słodko pachnące drożdżowe rogaliki z waniliowym twarożkiem oprószone cukrem pudrem to słodkość której nie odmówią zarówno dzieci jak i dorośli, przypominają wakacje u babci, z kubkiem mleka czy ciepłego kakao tworzą doskonały duet. Polecam, przepis sprawdzony i zawsze wychodzi.

IMG_20190918_121058
  • 30 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na około 30 sztuk rogali:
1 kg mąki pszennej typ 550
2 opakowania suszonych drożdży Dr.Oetker
4 jajka
550 ml ciepłego mleka
15 dag roztopionego masła
15 dag cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:
45 dag twarogu półtłustego
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany 18%
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka budyniu śmietankowego
1 jajko do posmarowania
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki drożdżowe z serem

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, drożdżami , solą , dodać cukier z wanilią, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrobić jednolite ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę , lub uklepać w misce, oprószyć delikatnie po wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • 2. W tym czasie przygotować nadzienie:
    Twaróg rozetrzeć łyżką ze śmietaną , żółtkami , budyniem i cukrami , Az masa będzie jednolita, ser może mieć grudki-to nie przeszkadza (gęsty twaróg mielony też się nadaje)
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt, kółkiem do krojenia pizzy lub radełkiem wycinać naprzemiennie trójkąty . U podstawy każdego trójkąta nakładać pełną łyżeczkę nadzienia serowego, zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Zapobiegnie to rozwijaniu się rogalika.
  • 4. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w odpowiedniej od siebie odległości (rogaliki sporo urosną podczas pieczenia) Przykryć ściereczką odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia, smarować rozkłóconym jajkiem, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra-dół przez 25-30 minut.
    Zimne oprószyć pudrem, najlepiej smakują zaraz po ostygnięciu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimadrożdżoweDeserna słodkoWielkanocwiosnarogalikijesieńdla gościPoczęstunekdrożdżowe wypiekiDzień Kobietrogaliki z seremnadziewane rogalikinadzienie serowewypieki na słodkorogaliki na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

To łatwe w przygotowaniu ciasto...

ciasto

Dodane przez: ania-gotuje

Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami

Jak widzicie niżej, nie dodałam...

Czekoladowe drożdżowe z truskawkami

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

Czekoladowe ciasto drożdżowe przykryte...

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem

Dodane przez: Mniam1

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką...

Proste ciasto drożdżowe, bez wyrabiania,...

Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami

Dodane przez: edytaha

Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami

Drożdżowe jak u babci, idealne...

Drożdżowe z serem i malinami pod kruszonką

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z serem i malinami pod kruszonką

Drożdżowe ciasto z masą serową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE