Odrywane bułki drożdżowe z serem

4.5 (178 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszystych bułek wypełnionych serem i obsypanych pyszną kruszonką nie trzeba nawet kroić, bo wystarczy je odrywać. Z tego przepisu można upiec całą blachę smakowitych bułek.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciasto:
    700 g mąki pszennej
    2 jajka
    1 żółtko
    100 g masła
    1 szklanka mleka
    2 łyżki cukru
    35 g świeżych drożdży
    4 łyżki rodzynek
    szczypta soli

    - nadzienie serowe:
    400 g twarogu
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 jajko

    - kruszonka:
    60 g masła
    7 łyżek mąki
    7 łyżek cukru
    - dodatkowo:
    1 jajko (do łączenia brzegów ciasta i pod kruszonkę)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Odrywane bułki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru i mieszamy z połową szklanki letniego mleka. Dodajemy łyżeczkę mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 -1,5 godziny (do podwojenia objętości).
    Łączymy składniki na nadzienie przy pomocy widelca lub miksera.
  • 2. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu krótko zagniatamy i wałkujemy. Nadajemy mu kształt kwadratu o boku 50 centymetrów i kroimy na cztery jednakowe pasy. Na dłuższym brzegu każdego pasa rozprowadzamy rozmącone jajko, a na pozostałej części masę serową. Każdy kawałek zlepiamy wzdłuż i co kilka centymetrów robimy nacięcia.
  • 3. Palcami zagniatamy kruszonkę. Rozmącone jajko rozprowadzamy pędzlem na bułkach i posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut.
    Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.

Porady

Ciasto drożdżowe na bułki zamiast zagniatać ręcznie, możemy przygotować w automacie do wyrabiania i pieczenia chleba. W formie maszyny należy umieścić najpierw mokre, a następnie suche składniki potrzebne na ciasto i ustawić automat na program do wyrabiania ciast drożdżowych. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przechodzimy do punktu 2 przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować