Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE (OK 16 SZT):

    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    25 g drożdży
    2 łyżki cukru
    1/4 szklanki mleka w proszku
    1 jajko
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    50 g masła
    szczypta soli
    domowy dżem z jeżyn

    KRUSZONKA:

    1/2 szklanki mąki pszennej
    50 g masła
    1/4 szklanki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Mąkę przesiać z mlekiem w proszku i wlać zaczyn. Jajko z żółtkiem rozmącić i odlać 1 łyżkę do posmarowania rogalików. Resztę wlać do mąki z rozpuszczonym masłem i solą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

    Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach wszystkie składniki. Odstawić do lodówki.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować w wałek i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15 x 100 cm. Odłożone jajka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Rozsypać kruszonkę zostawiając wolne brzegi. Za pomocą noża do pizzy pokroić naprzemiennie ciasto w trójkąty. U podstawy położyć łyżeczkę dżemu i zwijać w kierunku wierzchołka. Uformować rogalik, tak aby koniec znalazł się pod spodem. Układać na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po ok 20 min, posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C z termoobiegiem. Piec przez ok 15 min do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

    Udanych wypieków i smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować