Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym

  • wyświetlono: 311 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska.

Mniam1
  • 15 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE (OK 16 SZT):

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
25 g drożdży
2 łyżki cukru
1/4 szklanki mleka w proszku
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka mleka
50 g masła
szczypta soli
domowy dżem z jeżyn

KRUSZONKA:

1/2 szklanki mąki pszennej
50 g masła
1/4 szklanki cukru trzcinowego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym

  • 1. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Mąkę przesiać z mlekiem w proszku i wlać zaczyn. Jajko z żółtkiem rozmącić i odlać 1 łyżkę do posmarowania rogalików. Resztę wlać do mąki z rozpuszczonym masłem i solą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

    Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach wszystkie składniki. Odstawić do lodówki.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować w wałek i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15 x 100 cm. Odłożone jajka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Rozsypać kruszonkę zostawiając wolne brzegi. Za pomocą noża do pizzy pokroić naprzemiennie ciasto w trójkąty. U podstawy położyć łyżeczkę dżemu i zwijać w kierunku wierzchołka. Uformować rogalik, tak aby koniec znalazł się pod spodem. Układać na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po ok 20 min, posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C z termoobiegiem. Piec przez ok 15 min do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

    Udanych wypieków i smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowena słodkociasteczkaciasto drożdżowekruszonkaśniadaniedla dziecirogalikido herbatyciasteczko
 

Komentarze

Podobne przepisy

Krucho- drożdżowe rogaliki z powidłami

Dodane przez: Bo-Bożena

Krucho- drożdżowe rogaliki z powidłami

Delikatne, bardzo kruche rogaliki...

bułeczki z porzeczkami...

Dodane przez: elapolo

Drożdżowe bułeczki z czerwonymi porzeczkami...

Bardzo lubię drożdżówki, za każdym...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Drożdżowe miętowe z truskawkami i morelami...

Drożdżowe ciasto zawsze znajdzie...

Rogaliki krucho-drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Dodane przez: nikolaxxxx

Rogaliki krucho-drożdżowe z powidłami śliwkowymi

pyszne, miękkie a jednocześnie...

Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym

Ekspresowe w wykonaniu, z kilku...

rogaliki z morelową marmolada

Dodane przez: klementynka

rogaliki krucho-drożdżowe z morelową marmoladą

Polecam je nie tylko dlatego, że...