Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 18 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja rodzinka tak polubiła że muszę piec 2 razy w tygodniu. Są idealne

  • 1 godz. 18 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,350kg mąki
    100g drożdży
    1 margarynę
    400ml mleka
    3/4 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    Pół łyżeczki soli
    5 jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem.
  • 2. Do miski wsypać mąkę dodac roztopioną margarynę, cukry, 4 jajka, sól i do tego wlać mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto jeśli jest zbyt lepkie dodać mąki a gdy jest gotowe przykryć ściereczką i odstawić na 50 min. Po wyrośnięciu podzielić na 4 części i z każdej wałkować na wzór koła następnie podzielić na 8 części i do każdego dać nadzienie i zawijać. Ułożyć na blasze posmarować rozklutym jajkiem i piec ok 18 min w 190°c bez termoobiegu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować