Krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże kruszamy do miski. Dodajemy śmietanę i cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 4 równe części następnie wałkujemy w koło i dzielimy na 6 trójkątów. Na każdy wykładamy łyżeczkę dżemu, zwijamy ruloniki i zwijamy w rogalik.
Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, układamy rogaliki. Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.
Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Porady
W tym przepisie użyłam dżemu jabłkowego, ale możemy nadziać rogaliki ulubionym dżemem lub konfiturą.
Komentarze