Krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Małe, słodkie, pięknie prezentujące się na stole to coś co uwielbiają i mali i duzi.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
    pół szklanki cukru,
    2 jajka,
    1 kostka masła roztopionego,
    5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
    20 g drożdży,
    ulubiony dżem (u mnie jabłkowy).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki Dżemy

Krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

    Drożdże kruszamy do miski. Dodajemy śmietanę i cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

    Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto.

    Ciasto dzielimy na 4 równe części następnie wałkujemy w koło i dzielimy na 6 trójkątów. Na każdy wykładamy łyżeczkę dżemu, zwijamy ruloniki i zwijamy w rogalik.

    Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, układamy rogaliki. Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.

    Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Porady

W tym przepisie użyłam dżemu jabłkowego, ale możemy nadziać rogaliki ulubionym dżemem lub konfiturą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować