Rogaliki drożdżowe z dżemem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Średni

To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane ulubionym dżemem - pycha! Rogaliki znikają w mig ;) Najlepsze są zaraz po upieczeniu.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10dag droższy
    0,5 l mleka
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szkl oleju
    Szczypta soli
    Dżem
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki drożdżowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn - Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać 5 łyżek mąki i pół szklanki letniego mleka. Wymieszać. Zaczekać aż wyrośnie.
    Przy wyrabianiu ciasta mleko ma być letnie, margaryna stopiona. Wszystkie pozostałe składniki mają mięć temperaturę pokojową – jednakową.
    Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże i pozostałe składniki - podgrzane (letnie) mleko, rozczyn, jajka, szczyptę soli i tłuszcz - pamiętając, że na końcu dodaje się tłuszcz. Ciasto dokładnie wyrobić przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Uważać na przeciągi.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na kawałki - u mnie wyszły 4 części. Każdą rozwałkować na koło i wykroić trójkąty. Z jednej mojej części wychodzi 12 szt.
    Na środek trójkąta nałożyć nadzienie. Ciasto zwijać i nadać mu kształt rożka. Ułożyć je na formie, poczekać aż wyrosną i upiec w 200 stopni około 20- 30 minut. Wyjąć, posypać cukrem pudrem.

    Rożki można ozdobić lukrem bądź czekoladą.
    dżem można zastąpić owocami, np. śliwkami lub czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować