Rogaliki drożdżowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn - Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać 5 łyżek mąki i pół szklanki letniego mleka. Wymieszać. Zaczekać aż wyrośnie.
Przy wyrabianiu ciasta mleko ma być letnie, margaryna stopiona. Wszystkie pozostałe składniki mają mięć temperaturę pokojową – jednakową.
Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże i pozostałe składniki - podgrzane (letnie) mleko, rozczyn, jajka, szczyptę soli i tłuszcz - pamiętając, że na końcu dodaje się tłuszcz. Ciasto dokładnie wyrobić przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Uważać na przeciągi.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na kawałki - u mnie wyszły 4 części. Każdą rozwałkować na koło i wykroić trójkąty. Z jednej mojej części wychodzi 12 szt.
Na środek trójkąta nałożyć nadzienie. Ciasto zwijać i nadać mu kształt rożka. Ułożyć je na formie, poczekać aż wyrosną i upiec w 200 stopni około 20- 30 minut. Wyjąć, posypać cukrem pudrem.
Rożki można ozdobić lukrem bądź czekoladą.
dżem można zastąpić owocami, np. śliwkami lub czekoladą.
Komentarze