Pasztecików nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole. W tym roku postanowiłam, że zamiast tradycyjnych z kapustą i grzybami, zrobię z pieczarkami, kukurydzą i natką pietruszki.
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Do drożdży dodać trochę mleka i cukier, rozpuścić. Dodać kilka łyżek mąki, aby zagęścić rozczyn. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Masło roztopić gotując na niewielkim ogniu, przestudzić. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka oraz 2 jajka. Chwilę zagniatać ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.
3.Farsz: Pieczarki obrać, pokroić, usmażyć z cebulą. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
4.Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na prostokąt. Pociąć na kwadraty. Na każdy kwadracik nałożyć po łyżce farszu. Złożyć na pół, tworząc trójkąty, zlepić boki. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 180°C.
Komentarze