Chleb z garnka - przepis krok po kroku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chlebek bardzo łatwy w przygotowaniu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
    25 g drożdży
    1 łyżka oleju
    2 płaskie łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru
    2 szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z garnka - przepis krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże rozetrzeć z cukrem i 0,5 szkl. ciepłej wody. Dodać kilka łyżek mąki i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do reszty mąki dodać sól i wymieszać. Dodać pozostałe składniki, czyli rozczyn z drożdży, resztę wody i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto. Z ciasta uformować bohenek. Położyć go na blacie posypanym mąką i przykryć ręcznikiem kuchenny.Pozostawić na 1 godz. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne (dno posmarować olejem) i nagrzać na 200ºC. Wyjąć gorące naczynie i włożyć do niego chlebek. Piec 35 minut w temp. 200ºC, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut. Aby skórka nie była twarda, chlebek po wyjęciu z piekarnika, można przykryć mokrym ręczniczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Domowe masło ze śmietany

To może cię zainteresować