Puszyste drożdżowe paszteciki z pieczarkami i serem

  • wyświetlono: 229 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ostatnio lubuje się w wypiekach drożdżowych, chyba sprawiają mi w tym trudnym czasie najwięcej radości. Takie drożdżowe paszteciki z pewnością zadowolą Waszych domowników, a podane z ciepłym czerwonym barszczem, poprawią humor niejednemu. Możesz je podać na kolacje, lub na obiad, gwarantuje, że są smaczne i syte. Większość z nas spędza teraz więcej czasu w domu, więc jest czas na kulinarne popisy. Ja sama trafiłam wczoraj na przepis przeglądając instagrama, zainspirowana od razu postanowiłam zrobić.

Zdjęcie do publikacji.
  • 1 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Tortownica 30 – 32 cm

Ciasto:

500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
250 ml mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego, może też być gęsta śmietana
1 białko
100 ml oleju lub roztopionego letniego masła

Farsz:

500 g pieczarek
150 g tartego sera żółtego
1 średnia cebula
sól i pieprz prawdziwy do smaku
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju

Dodatkowo:

1 żółtko + 1 łyżka mleka
ulubione ziarna – u mnie sezam, czarnuszka i odrobina maku

Sposób przygotowania przepisu:

Puszyste drożdżowe paszteciki z pieczarkami i serem

  • Paszteciki.1. Do miski przesiać przez sitko mąkę, zrobić dołek wsypać cukier, drożdże, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie roztopić masło i przygotować resztę składników.

    Gdy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki, czyli sól, jogurt, białko i roztopione masło lub olej. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odchodzące od ręki, misy miksera. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ciasta.

    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i starte na tarce pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Dodać tarty ser i posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać i nadzienie gotowe.

    Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrobić. Podzielić na 4 równe kawałki. Każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt, ciasto powinno być cienko rozwałkowane. Na prostokąt wyłożyć część farszu, pamiętając o 3 pozostałych kawałkach ciasta. Zrolować z jednego końca do drugiego, następnie kroić na kawałki szerokości 2 – 3 cm i układać na w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, zaczynając od brzegu.
  • Paszteciki.2. Odstawić na 15 min. do napuszenia. Paszteciki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, czarnuszką i makiem.
  • Paszteciki.3. Piec w temp. 180 C 20 – 25 min. do zarumienienia.

Porady

Podawać na ciepło lub zimno z czerwonym barszczem w filiżance.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkisezamżółty sermakWigiliaciasto drożdżowegrzybypasztecikiświętakolacjaboże narodzenieczarnuszkapomysł na obiadbułki jak puch

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe serduszka z szynka i serem

Dodane przez: beciiaaa

Drożdżowe serduszka z szynka i serem

To takie moje calzone w kształcie...

Paluchy drożdżowe z salami i serem

Dodane przez: joanna30

Paluchy drożdżowe z salami i serem

Wspaniała i pyszna przekąska dla...

Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krucho-drożdżowe rogaliki z pieczarkami,...

Proste i szybkie w przygotowaniu....

Pyszne ślimaczki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą

Takie ślimaczki są znakomitą przekąską....

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami

Przepyszne , mięciutkie i niesamowicie...

drożdżowy krokodyl z mięsem mielonym i pieczarkami

Dodane przez: mariosylwia

Drożdżowy krokodyl z mięsem mielonym i pieczarkami

Takim krokodylem w szczególności...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE