Drożdżowe baranki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/2 porcji mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki wymieszać z drożdżami i przykryć na 15 minut aż rozczyn ruszy.
2.Wszystkie składniki na ciasto + rozczyn włożyć do miski i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć na 2 godziny do wyrośnięcia.
3.W czasie gdy ciasto rośnie przygotować budyń: wszystkie składniki włożyć do garnka z grubym dnem i gotować na średnim ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje i nabierze budyniowe konsystencji. Przykryć folią spożywczą w kontakcie i odstawić do wystudzenia.
4.Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Schłodzić.
5.Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odmierzyć 15 części:
40g na tułów
10-15g na głowę
5 g łącznie na rogi i nogi
6.Tyłów uformować w kulkę i zrobić wgłębienie na budyń i kruszonkę. A pozostałych elementów również uformować kulki, ale bez wgłębienia i dołożyć w miejsce głowy, nóg i rogów. Gotowe baranki ułożyć na blaszce do pieczenia w odstępach i przykryć na czas nagrzewania piekarnika (15 minut).
7.Baranki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, we wgłębienia nałożyć budyń i posypać sporą ilością kruszonki. Na głowie dołożyć czekoladę na oko baranka.
8.Piec w 170 stopniach góra-dół około 15 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić.
Komentarze