Drożdżowe baranki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te drożdżówki w kształcie baranków to hit. Z ekspresowym budyniem domowej roboty. A do tego ładnie wyglądają i pięknie prezentują się na stole.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    220 ml letniego mleka
    1 opakowanie suszonych drożdży
    80g cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    520g mąki pszennej typ 550
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    50g+1 łyżka masła

    BUDYŃ:
    3 żółtka
    200ml mleka
    50g cukru
    2 łyżki cukru wanilinowego
    50ml śmietanki 36%
    30g mąki ziemniaczanej

    KRUSZONKA:
    30g masła zimnego
    30g cukru
    80g mąki krupczatki

    Do dekoracji:
    1 żółtko
    2 łyżki mleka
    Kilka kawałeczków czekolady lub posypki czekoladowej na oczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Drożdżowe baranki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/2 porcji mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki wymieszać z drożdżami i przykryć na 15 minut aż rozczyn ruszy.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto + rozczyn włożyć do miski i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • 3. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować budyń: wszystkie składniki włożyć do garnka z grubym dnem i gotować na średnim ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje i nabierze budyniowe konsystencji. Przykryć folią spożywczą w kontakcie i odstawić do wystudzenia.
  • 4. Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Schłodzić.
  • 5. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odmierzyć 15 części:
    40g na tułów
    10-15g na głowę
    5 g łącznie na rogi i nogi
  • 6. Tyłów uformować w kulkę i zrobić wgłębienie na budyń i kruszonkę. A pozostałych elementów również uformować kulki, ale bez wgłębienia i dołożyć w miejsce głowy, nóg i rogów. Gotowe baranki ułożyć na blaszce do pieczenia w odstępach i przykryć na czas nagrzewania piekarnika (15 minut).
  • 7. Baranki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, we wgłębienia nałożyć budyń i posypać sporą ilością kruszonki. Na głowie dołożyć czekoladę na oko baranka.
  • 8. Piec w 170 stopniach góra-dół około 15 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować