Drożdżowe babeczki z rodzynkami

  • wyświetlono: 228 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto na babeczki jest proste wręcz banalne, a po upieczeniu jak dla mnie idealne. Składniki tylko miksujemy, rodzynki dodajemy, ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie. Ciasto na babeczki nie jest przesłodzone, dlatego cukrem trzcinowym po wierzchu zostały dosłodzone. 10 min przygotowania, trochę dłużej czekania.

IMG_1210
  • 12 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
2 duże jaja,
25 g świeżych drożdży,
250 ml ciepłego mleka ok. 40°C,
100 g rodzynek sułtańskich,
150 g domowego cukru waniliowego (patrz rada),
szczypta soli,
ponadto:
jajko,
cukier trzcinowy do posypania ciasta,
masło do wysmarowania formy,
mąka do podsypania.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe babeczki z rodzynkami

  • Drożdżowe babeczki z rodzynkami1. Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka i 300 g mąki. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min.
    Do ciasta dodajemy rodzynki wcześniej obtoczone w mące, mieszamy.
    Dosypujemy pozostałą cześć mąki (150 g) i dokładnie mieszamy robotem z końcówką haka lub za pomocą dużej drewnianej łyżki. Ciasto ma być gładkie i klejące.

    Foremki na babeczki natłuszczamy o obsypujemy mąką. Można użyć sylikonowych foremek, których nie trzeba smarować.
  • Drożdżowe babeczki z rodzynkami2. Ciasto za pomocą łyżek nakładamy do 12 foremek i pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
    Piekarnik nastawiamy na 180°C.

    Wierzch ciasta (tuż przed pieczeniem) smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
  • Drożdżowe babeczki z rodzynkami3. Babeczki pieczemy na złoty kolor ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły.

Porady

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?
Ok. 500 g cukru białego (może być zwykły lub drobniejszy) mieszamy z ziarenkami, z 2 lasek wanilii, przesypujemy do słoika. Puste laski wanilii przecinamy na 2 - 3 części i „zakopujemy” w cukrze. Słoik zakręcamy szczelnie. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach.
Jeśli chcecie przygotować babeczki, a nie macie domowego cukru, wystarczy dodać cukier biały i ziarenka wanilii.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

babeczkirodzynkidla dzieci
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki z makiem

Dodane przez: joanna30

Babeczki z makiem

Bardzo często podczas przygotowań...

Muffinki kokosowo-bananowe z rodzynkami

Dodane przez: Ania321

Muffinki kokosowo-bananowe z rodzynkami

Mocno kokosowe, z kawałkami bananów...

image-0jlhdcq

Dodane przez: anita176

Muffinki cytrynowe z rodzynkami

Puszyste babeczki o cytrusowym...

Myffiny z rodzynkami

Dodane przez: PolskaGotuje

Muffiny z rodzynkami

Pyszne, aromatyczne muffinki z...

Babeczki jogurtowe z dżemem

Dodane przez: AnetaJ

Babeczki jogurtowe z dżemem

Babeczki są proste w przygotowaniu,...

BABECZKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

BABECZKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ

Babeczki z bananami i kostką czekolady,...