Drożdżowe babeczki z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na babeczki jest proste wręcz banalne, a po upieczeniu jak dla mnie idealne.
Składniki tylko miksujemy, rodzynki dodajemy, ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie. Ciasto na babeczki nie jest przesłodzone, dlatego cukrem trzcinowym po wierzchu zostały dosłodzone.
10 min przygotowania, trochę dłużej czekania.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
    2 duże jaja,
    25 g świeżych drożdży,
    250 ml ciepłego mleka ok. 40°C,
    100 g rodzynek sułtańskich,
    150 g domowego cukru waniliowego (patrz rada),
    szczypta soli,
    ponadto:
    jajko,
    cukier trzcinowy do posypania ciasta,
    masło do wysmarowania formy,
    mąka do podsypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Drożdżowe babeczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe babeczki z rodzynkami 1. Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka i 300 g mąki. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min.
    Do ciasta dodajemy rodzynki wcześniej obtoczone w mące, mieszamy.
    Dosypujemy pozostałą cześć mąki (150 g) i dokładnie mieszamy robotem z końcówką haka lub za pomocą dużej drewnianej łyżki. Ciasto ma być gładkie i klejące.

    Foremki na babeczki natłuszczamy o obsypujemy mąką. Można użyć sylikonowych foremek, których nie trzeba smarować.
  • Drożdżowe babeczki z rodzynkami 2. Ciasto za pomocą łyżek nakładamy do 12 foremek i pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
    Piekarnik nastawiamy na 180°C.

    Wierzch ciasta (tuż przed pieczeniem) smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
  • Drożdżowe babeczki z rodzynkami 3. Babeczki pieczemy na złoty kolor ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły.

Porady

Jak zrobić domowy cukier waniliowy? Ok. 500 g cukru białego (może być zwykły lub drobniejszy) mieszamy z ziarenkami, z 2 lasek wanilii, przesypujemy do słoika. Puste laski wanilii przecinamy na 2 - 3 części i „zakopujemy” w cukrze. Słoik zakręcamy szczelnie. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Jeśli chcecie przygotować babeczki, a nie macie domowego cukru, wystarczy dodać cukier biały i ziarenka wanilii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować