Tradycyjne drożdżowe babeczki z rodzynkami

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

Podwójny pierwszy raz :D Po raz pierwszy piekłam babeczki drożdżowe i po raz pierwszy używałam foremek silikonowych :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 dag mąki
    2,5 dag drożdży,
    3 żółtka,
    1 jajko,
    szczypta soli,
    ok 2/3 szklanki ciepłego mleka,
    1/3 szklanki cukru,
    6 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła,
    1/2 szklanki rodzynek,
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjne drożdżowe babeczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, części mleka, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie wymieszać go z mąką, solą, cukrem i wymieszać. Następnie dodać roztrzepane żółtka i jajko, resztę mleka i masło. Wyrabiać ciasto, dosypując sukcesywnie rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ma podwoić swoją objętość ( u mnie ok 40 min). Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i przełożyć do foremek. Odstawić do ponownego wyrośnięcia ( ma wyrosnąć po brzegi foremek). Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.

Porady

Z podanej porcji składników wyszło 15 babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować