Babeczki waniliowe z rodzynkami

4.45 (187 ocen)

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To najprostszy na świecie przepis na babeczki waniliowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Są miękkie i delikatne, pyszne. Jest to przy okazji bazowy przepis na muffinki. Do środka można wrzucać ulubione dodatki - orzechy, czekoladę, skórkę pomarańczową, żurawinę, płatki migdałowe i inne bakalie wg uznania. Można też, za jednym razem, zrobić każdą babeczkę inną.

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki mokre:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka

    Składniki suche:
    250 g mąki
    Niepełna szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatki:
    1 szklanka rodzynek
Wystaw ocenę:

4.45 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki waniliowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Następnie produkty łączymy i krótko mieszamy. Do ciasta dodajemy rodzynki – wcześniej sparzone i odsączone na sicie.
    Ciasto przekładamy do formy na muffinki do 3/4 jej wysokości. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach.
    Muffinki można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować