Niezwykle efektowny sposób podania makowca drożdżowego. Robi furorę wśród gości przy świątecznym stole.
Może wydaje się trudna do zrobienia ale wcale taka nie jest. Przekonajcie się sami :)
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
500 g mąki
szczypta soli
70g masła
1 jajko
300 g masy makowej
jajko do posmarowania
Gwiazda drożdżowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby było ciepłe a nie gorące. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia.
2.Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm. Masę makową podzielić na 3 części. Na dużej blaszce piekarnikowej rozłożyć papier do pieczenia. Na nim układać kolejno rozwałkowane ciasto, smarować 1/3 masy. Ostatnią warstwą jest ciasto. Brzegi lekko docisnąć. Na środku koła położyć szklankę i za pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 16 równych części.
3.Każdy kawałek okręcić 3 razy. Robić to na przemian, jeden w prawo a drugi w lewo. Zlepiać ze sobą po dwa sąsiadujące kawałki, końce zawijając pod spód. Gwiazdę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec ok 25 minut, do zarumienienia. Ostudzić.
Komentarze