Puszyste, delikatne ciasto, bardzo wilgotne nadzienie, a całość zwieńczona słodkim lukrem. Ten makowiec pięknie prezentuje się na świątecznym stole i smakuje wybornie :)
30 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej
6 g suchych drożdży
szczypta soli
50 g cukru
1 duże jajko
150 ml ciepłego mleka
50 g stopionego masła
Nadzienie:
400 g gotowej masy makowej
Likier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
1 jajko (do posmarowania ciasta)
Drożdżowa gwiazda z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier, sól. Jajko roztrzepać i dodać do mąki. Wlać mleko i wyrobić gładkie ciasto, stopniowo dolewając masła. Miskę z dobrze wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 4 równe porcje. Jedną porcję ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 24 cm. Posmarować 1/3 porcji masy makowej, zostawiając ok. 0,5 cm brzeg. Przykryć drugą porcją rozwałkowanego ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować połową pozostałej masy makowej i przykryć kolejną porcją rozwałkowanego ciasta. Posmarować ostatnią porcją masy makowej i przykryć ostatnim rozwałkowanym okręgiem ciasta. Docisnąć brzegi. Na środku okręgu lekko docisnąć szklankę. Ciasto od okręgu odbitej szklanki do brzegów naciąć na 16 równych części. Dwa sąsiadujące kawałki ciasta skręcać jednocześnie dwukrotnie dwoma rękami do zewnątrz. Końce zlepić ze sobą. Tak samo postępować z pozostałymi rozciętymi kawałkami ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 25-30 minut, do zarumienienia. Ciasto studzić na kratce. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny. Ciepłe ciasto posmarować lukrem.
Komentarze